Äntligen! I år skärps lagen mot bluffakturor

bluffakturor

Uppskattningsvis har egenföretagare och privatpersoner betalat upp till en miljard kronor det senaste året på bluffakturor. Nu tar regeringen krafttag och skärper lagen mot fakturabedrägerier.

Enligt regeringens egen utredning som kom förra hösten har uppskattningsvis var femte företag och var åttonde privatperson drabbats. Totalt har svenska egenföretagare och privatpersoner betalat bluffakturor mellan en halv miljard och en miljard kronor bara det senaste halvåret, detta skriver SvD Näringsliv.

Bolagsupplysningen, Domänverket och Nummerupplysningen är exempel på namn som avsändaren utger sig för att vara. Många egenföretagare har under de senaste åren mottagit både fakturor och blanketter där det oftast handlar om att uppdatera sina uppgifter hos en myndighet. Men finstilt står att genom att komplettera uppgifterna så signar denne också upp sig för ett abonnemang för flera tusen kronor. Självklart är detta en bluff. Det kan också handla om erbjudanden och utskick på varor och tjänster trots att mottagaren inte har beställt dem.

Nu har regeringen beslutat sig för att skärpa lagen mot fakturabedrägerier med en ny brottsrubricering: grovt fordringsbedrägeri. Maxstraffet höjs från två till sex års fängelse. Polisen ska även få möjlighet att komma åt bluffarna utan att det först måste bevisas att någon lidit ekonomisk skada. Planen är att lagändringen ska ske vid halvårsskiftet 2017.

Det här kan du göra om du fått en bluffaktura:

– Gör en polisanmälan, en bluffaktura är ett försök till bedrägeri.
– Bestrid fakturan genom att stryka ett streck över den. Skriv ”Bestrider betalningsansvar- ej beställt”. Bestrid via e-post, fax eller rekommenderat brev så att du på något vis anger datum. Returnera sedan fakturan till avsändaren. Spara en kopia på det du skickat.
– Får du påminnelse eller inkassobrev ska du bestrida dessa på samma sätt. Motivera varför du bestrider och skicka med en kopia på tidigare bestridande.
– Om betalningskravet lämnas till Kronofogden – bestrid även detta omgående, så att inte fordran blir fastställd som en skuld. Ange att du bestridit fakturan och att det inte finns någon skuld.
– Svensk Handel har en lista som är bra att hålla koll på, med namn på företag som anses vara oseriösa.

Källa: SvD Näringsliv, Kronofogden